neděle 26. ledna 2014

Noelanders Trophy XV

Belgický Heusden-Zolder se stal tradičně mekkou a místem setkání bonsajistů napříč celým bonsajových světem - od 18. do 19. ledna se zde konala Noelanders Trophy, ročník XV. Stejně jako minulý rok jsem si na tuto radostnou, ale dlouhou cestu vypravil i já spolu s mými přáteli Janem Bučilem, Milošem Drimlem, Josefem Modrákem a Jirkou Wolfem. Oproti loňskému roku panovaly mnohem lepší podmínky pro cestování. Loňské sněhové přeháňky vystřídala letošní (prozatím) mírná zima. Toto počasí nám cestování ulehčilo, ovšem bylo vidět, že bonsaje, především ty listnaté jako habry či zelkovy, na tyto podmínky spojené s vysokou teplotou ve výstavních prostorách reagují probuzením z dormance a rašením. Tato předčasná aktivita je určitou účastnickou daní, kterou její majitelé musí vzít pro další práci s rostlinou v potaz.
Samotná výstava, alespoň z mého pohledu, bylo opravdu skvělá, troufnu si říci, že oproti loňsku ještě lepší. Nejenom kvalitou vystavovaných stromů, ale i organizací, rozšířením prodejních prostor, doprovodnými demy, občerstvením.. Kontroverzní věcí oproti ostatním ročníkům se stal fakt, že bylo návštěvníkům zakázáno focení exponátů. Nutno však přiznat, že tento zákaz nebyl striktně dodržován a samotní organizátoři byli k fotícím návštěvníkům shovívaví.
Velmi inovativní prezentace tisu Tonyho Tickela.
Klasicky byl k dispozici prodejní prostory s různými materiály. Nejzajímavějším z našeho pohledu se stal "krámek" Tony Tickela, který nabízel neuvěřitelné Prunusky. Více než stoleté yamadori s neskutečně tmavou borkou. Tony byl velmi příjemný a ochotně nám vysvětlil jeho techniku a práci s těmito anglickými trnkami. Po chvíli přemýšlení si jeden skvostný kousek zakoupil Miloš Driml a troufnu si říct, že pokud vše dobře půjde, jedná se o strom, ze kterého může vypěstovat nádhernou a oceňovanou bonsai. Do Milošového vlastnictví se pak ještě dostala jedna norská silvestriska z Isabelie, literát s pro tyto severské materiály typickou borkou a zajímavým shari.
Co se dle mého názoru opravdu povedlo, tak byla dema. Nejzajímavější byla mistrovská práce "talentu od boha" Kevina Wilsona, který po oba dva dny pracovat na modřínech. Velké uznání sklidil i David Benavente s asistujícím Honzou Culkem za práci na dvouch silvestriskách, u nichž dokázal jeho typickou preciznost a kompaktní výsledek. Dalšími demonstrátory pak byl Ital Sandro Segneri a Američan Ryan Neil, kteří po oba dva dny pracovali na téměř gigantických pinus mugo.
 
Sobotní demo modřín Kevina Wilsona s pro něj typicky nádherně zpracovaným shari

Sobotní výsledek dema Davida Benaventeho a Jana Culka
Jak jsem již zmínil, obdivuhodných stromů bylo na výstavě dost, stejně jako i těch lehce kontroverzních. Jak ale pronesl Walter Pall, tradičně komentující probíhající dema: "Nejhorší věc, která by se mohla při výstavě bonsají stát by bylo to, kdyby se všem všechno líbilo a nikdo by nic nekritizoval a nediskutoval. To by byl konec bonsajistiky."
Následují fotky 4 stromů, ke kterým jsem se v průběhu výstavy nejvíce vracel a nejvíce se mi líbily:
Quercus Faginea se skvostnou strukturou, Luis Valejjo (ES). Pro mě nejlepší strom výstavy.
Zelkova Serrata ve stylu koště, Alain de Wachter (BE). 

Krásný přírodní styl, Ulmus minor, Werner Busch (DE).
Krásná kompozice pro nádherné yamadori, Fagus Syvatica, Jorge Campos (ES).
 Následující fotky ukazují některé další rostliny z výstavy:
Sylvestrisek bylo letos spíše pomálu, autor 
Pro smrky mám velkou slabost. Konkrétně u tohoto jsme diskutovali možnosti zlepšení natvarování koruny tak, aby strom nepůsobil tak "placatým" dojdem. Renato Carta (BE).

Krásný materiál picea abies, pro mnohé se lehce kontroverzním zpracováním, co jiného čekat od Waltera Palla (DE). 


Velmi příjemný strom, pinus mugo, Mario Pedrazzetti (CH).

Vítězný strom XV. ročníku, olea europea, Erasmo Garcia Fernandez. 

Další velmi příjemná kompozice, pro mě velmi věrně napodobující přírodní scenérii. Jen škoda, že to nebyla sylvestriska :), Chamaecyparis obtusa, Maurice Fagan (UK).

Juniperus Chinensis, Nicola Crivelli (CH).


Působivý jalovec juniperus chinensis "itoigawa", Mauro Stemberger (IT).


Žádné komentáře:

Okomentovat