úterý 22. července 2014

Moje Smrky/My spruces

Musím přiznat, že smrky jsou mým nejoblíbenějším druhem mezi jehličnany. Líbí se mi hlavně pro jejich dramatický a starý dojem, který ve mně budí a dost možná také pro to, že se jedná o asi nejčastější druhy stromů rostoucí v přírodě kolem mého bydliště. Rád bych vám tedy představil moje tři smrky. Stále se jedná o rostliny, na kterých je spousta let budoucí práce. V mých očích se však jedná o velmi zajímavé materiály.
I must admit that spruces are my most favourite species among conifers. I admire them becouse of their "drama and old look" and most probably because spruces are most common trees that I can see in my neighborhood. Let me introduce to you my three spruces (picea abies). Spruces are still in progress, still long way to go. But in my eyes they are quite promising and I am really looking forward to the future image and development of the trees.
První a největší z mých smrků je poměrně "čerstvé" yamadori, původem z rumunských hor, vykopané na jaře 2013. V současné době je strom pod vlivem kvalitního hnojící programu a připravuje se na první tvarování. Jedná se o klasické horské yamadori s neuvěřitelně dramatickým a silným kmenem a partiemi mrtvého dřeva. Doufám, že zde budu moci v budoucnu dokumentovat vývoj tohoto slibného materiálu, který dostal přezdívku TETŘEV.
First and the largest one of my spruces is relatively new yamadori from spring 2013, romanian mountain. Presently this spruce is heavily feeded by fertilizers and waiting for first styling. It´s dramatic and old mountain material with impresive trunk and natural shari. This tree gets a nicname - I call this spruce the Black Grouse.

Druhý z mých smrků pochází z českých hor, velmi starý materiál. Strom nejvíc obdivuju pro jeho bázi, dlouhý jin a jeho elegantní dojem. Navíc má tento smrk extrémně krátké jehlice, skora jako jezoenzis! ;)
This second one is a tree originally from czech mountain, quite old material. I really adore the base of the tree, long jin and its nice elegant look. Also this spruce has very short needles, almost like a jezoenzis ;). This tree has never been wired so far.





































































































A konečně můj třetí smrk. Tento strom byl u původního majitele poměrně dlouho dobu bez pravidelné péče a měl dlouhé vytáhlé větvě bez náznaku zpětných pupenů. Poslední dva roky jsem strom poctivě střihem a péčí vracel zpět a nyní již má množství zpětných pupenů. Určitě si nemůžete nevšimnout dlouhého jinu, hlavního znaku stromu, který vznikl rozštípnutím od kmene stromu.
And finally my third spruce. This spruce was quite a long time without care and has long branchces and almost no backbuds. Ive tried to get this tree into good condition last two year and spruce looks good now with lots of back buds. I think you will surely noticed the jin that was splitted from trunk and is now the main feature of this tree.



Žádné komentáře:

Okomentovat