neděle 10. srpna 2014

Výlet za (údajně) největším smrkem na světě v St. Martin ve Švýcarsku/A nice trip to (maybe) world´s largest spruce, St. Martin, Switzerland

Nedávno jsme se vrátili ze skvěle strávené dovolené ve Švýcarsku. Samozřejmě jsme podnikali i výšlapy v místních částech Alp a nemusím dlouze vysvětlovat, že to pro mě byl úžasný zážitek a v mnoha ohledech zdroj inspirace. Asi nejlepší částí dovolené byla túra za (jak říkaly místní cedule) největším smrkem na světě v St. Martinu. Obrovský smrk mi skoro vyrazil dech, byl neuvěřitelný a navíc snad bez jediné vady - myslím, že tak perfektní strom jsem doposud nikde neviděl. Jeho tvar, větve a celkový "design" připomínal často realitě vzdálenou bonsai spíše než divoce rostoucí horský strom. Ještě dlouho jsem strom obdivoval a snad i pochopil, proč lidé kdysi dávno chtěli tyto obdivuhodné stromy napodobovat v malém měřítku a dali tak vzniknout bonsajistice.

We spent great holiday time in Switzerland. We did some mountain walking in local Alps and naturally it was really cool experience and inspiration for me. The top moment was our walk to (as they say) the world´s largest spruce tree in St. Martin. Anyway, this giant spruce was really unbelievable, without one imperfection. I think i have never seen such a perfect tree so far. Its form, branches and overall "design" rather look like a bonsai than the natural tree.   I admired that tree for a long time. When i was looking on that spruce I partly understood why many years ago people had a desire to imitate this old and wonderful tree in small measure, and later like a form of art  - bonsai. 
























2 komentáře:

  1. Škoda, že už na Šumavě nezbyl žádný z těch obřích smrků, které by ten švýcarský strčily do kapsy.
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Kr%C3%A1l_smrk%C5%AF_%28Boub%C3%ADn%29
    Jsou tam i odkazy na další smrky, které jsme u nás měli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tome díky za zajímavý odkaz, o těch stromech mi již vyprávěl Luboš Menšík, dlouholetý milovník šumavské přírody. Příští rok se v rámci dovolené na Šumavu chystám i já, doufám, že budu mít tu čest některý takový strom potkat. Kdybys měl nějaké tipy na místa, které bych si neměl nechat ujít, tak za ně budu rád.

      Vymazat